Recept (1 omeleta) :
Ingrediencie:
· 150 ml mlieka alebo rastlinného nápoja (napr. mandľové mlieko)
· 4 zarovnané polievkové lyžice detskej krupice
· 1 PL pohánkovej múky (alebo akejkoľvek inej, napr. špaldovej)
· 1 ks menšie jablko
· 1 ČL cukor (alebo iné sladidlo podľa chuti)
· 1 ks vajce
· štipka soli
· ½ ČL škorice
· 1 PL vlašských orechov
· vanilka (voliteľné)
· pár kvapiek repkového oleja
Recept:
Pripravíme si cesto. Mlieko si dôkladne vymiešame s vajíčkom. Pridáme štipku soli a cukor. Potom pridáme krupicu a pohánkovú múku a znova dôkladne vymiešame na hladké cesto, ktoré hustotou pripomína palacinkové cesto. Kto chce, môže pridať trochu vanilky a škorice. Cesto necháme asi 5 min. odležať, aby krupica trochu „nažila“. Medzitým si nakrájame jabĺčko na tenké, asi 4 mm hrubé mesiačiky. Cesto občas premiešame.
Na teflónovú panvicu nakvapkáme pár kvapiek oleja, necháme rozohriať a rovnomerne na ňu poukladáme nakrájané jabĺčka. Potom jablká zalejeme cestom a na miernom plameni opekáme podobne ako palacinku. Keďže je cesto trochu hrubšie, opeká sa o niečo dlhšie (asi 2 – 3 minúty). Spodok omelety kontrolujeme, keď už je zlatohnedý, opečieme aj z druhej strany – ak nechceme, aby sa nám omeleta roztrhala, mám na to malý trik : omeletu zošuchneme z panvice na tanier, opečenou stranou dole, prikryjeme ju panvicou a rýchlo prevrátime spolu s tanierom. Potom opekáme už asi len 1 – 2 minúty z druhej strany dozlatista.
Keď je omeleta hotová, naservírujeme ju na tanier, posypeme škoricou a vrch ozdobíme nasekanými orechmi.