Jablková Omeleta

Recept (1 omeleta) :

Ingrediencie:

·        150 ml mlieka alebo rastlinného nápoja (napr. mandľové mlieko)

·        4 zarovnané polievkové lyžice detskej krupice

·        1 PL pohánkovej múky (alebo akejkoľvek inej, napr. špaldovej)

·        1 ks menšie jablko

·        1 ČL cukor (alebo iné sladidlo podľa chuti)

·        1 ks vajce

·        štipka soli

·        ½ ČL škorice

·        1 PL vlašských orechov

·        vanilka (voliteľné)

·        pár kvapiek repkového oleja

 

 Recept:

Pripravíme si cesto. Mlieko si dôkladne vymiešame s vajíčkom. Pridáme štipku soli a cukor. Potom pridáme krupicu a pohánkovú múku a znova dôkladne vymiešame na hladké cesto, ktoré hustotou pripomína palacinkové cesto. Kto chce, môže pridať trochu vanilky a škorice. Cesto necháme asi 5 min. odležať, aby krupica trochu „nažila“. Medzitým si nakrájame jabĺčko na tenké, asi 4 mm hrubé mesiačiky. Cesto občas premiešame.

Na teflónovú panvicu nakvapkáme pár kvapiek oleja, necháme rozohriať a rovnomerne na ňu poukladáme nakrájané jabĺčka. Potom jablká zalejeme cestom a na miernom plameni opekáme podobne ako palacinku. Keďže je cesto trochu hrubšie, opeká sa o niečo dlhšie (asi 2 – 3 minúty). Spodok omelety kontrolujeme, keď už je zlatohnedý, opečieme aj z druhej strany – ak nechceme, aby sa nám omeleta roztrhala, mám na to malý trik : omeletu zošuchneme z panvice na tanier, opečenou stranou dole, prikryjeme ju panvicou a rýchlo prevrátime spolu s tanierom. Potom opekáme už asi len 1 – 2 minúty z druhej strany dozlatista.

Keď je omeleta hotová, naservírujeme ju na tanier, posypeme škoricou a vrch ozdobíme nasekanými orechmi.