Histamínová intolerancia
Čoraz častejšie sa v praxi stretávam s klientmi, ktorí trpia histamínovou intoleranciou (HIT). Tento článok som vytvorila najmä pre nich, ale aj pre všetkých, ktorí sa o tomto ochorení chcú dozvedieť viac.
čo je to Histamín? Aké sú prejavy hit?
Histamín je biogénny amín, ktorý sa prirodzene tvorí v tele všetkých vyšších živočíchov (1) a v našom tele je zodpovedný za viac ako 23 fyziologických funkcií. Je dôležitým excitačným neurotransmiterom – to znamená, že zabezpečuje komunikáciu medzi bunkami, reguluje imunitné procesy a fyziologické funkcie trávenia. Okrem toho, že nás histamín každodenne chráni pred toxínmi z vonkajšieho prostredia, pomáha nám taktiež regulovať rozmanité telesné aktivity, akými sú trávenie, spánok, krvný tlak, sexualita a fungovanie mozgu (2). Škodlivým sa stáva až vtedy, keď jeho hladina prekročí určitú hranicu. U zdravých ľudí je histamín metabolizovaný pomocou enzýmov HMT (histamín-N-metyltransferáza) a DAO (diaminooxidáza). Niektorí ľudia však trpia zníženou produkciou týchto enzýmov – histamín sa tak v tele začne hromadiť a spôsobuje zdravotné komplikácie.
Medzi najčastejšie prejavy HIT patria kožné prejavy (svrbenie, žihľavka, začervenanie) a črevné problémy (hnačka, nevoľnosť, zvracanie). Často sa objavuje tiež bolesť hlavy, nádcha, výtok z nosa, kýchanie alebo astma (3). Symptómy sú však u každého veľmi individuálne a reakcia po nahromadení histamínu býva často oneskorená. Niektorí reagujú na zvýšenú hladinu histamínu ihneď, zatiaľ čo iní reagujú aj o niekoľko hodín neskôr. Keďže symptómy oneskorenej reakcie môžu trvať aj 24 hodín, je pre pacientov niekedy ťažké identifikovať, ktoré konkrétne potraviny im spôsobujú ťažkosti.
Zistili mi histamínovú intoleranciu – čo teraz?
Na začiatok by som chcela upozorniť, že diagnostika HIT patrí len do rúk špecialistu. Ak máte podozrenie, že trpíte histamínovou intoleranciou, treba vyhľadať lekára, ktorý Vás dôkladne vyšetrí. Z laboratórnych hodnôt sa pri HIT sleduje najmä funkčná aktivita enzýmu DAO (krvným odberom). Nie je to však jediný ukazovateľ. Diagnóza HIT je veľmi komplikovaná a vyžaduje si dôkladné a komplexné vyšetrenie. Pokiaľ sa histamínová intolerancia preukáže, rozhodne netreba prepadať panike – úpravou životosprávy sa dnes dajú robiť naozajstné divy a nepríjemných ťažkostí sa správnym prístupom viete zbaviť už vo veľmi krátkom čase.
1. krok - identifikácia potravín, ktoré vám spôsobujú problémy
Na internete nájdete nespočetné množstvo zoznamov ,,zakázaných“ a ,,povolených“ potravín. Ak ste si už nejaké informácie o HIT hľadali, určite ste si všimli, že tieto zoznamy sú dosť odlišné… Je to často veľmi deprimujúce zistenie, človek je zmätený, čo vlastne môže a nemôže jesť. Tento chaos v informáciách vedie k chybám v stravovaní, kedy sa pacienti zo strachu obmedzia len na pár potravín a telo tak nedostane výživu, ktorú skutočne potrebuje. Znova opakujem, nie všetko je také zlé, ako sa zo začiatku zdá a pre každého histaminika existuje jedálniček, ktorý mu pomôže v liečbe HIT. Chce to len čas, trpezlivosť a skúseného nutričného špecialistu, ktorý vám s tým rád pomôže. V praxi sa mi najviac osvedčil tzv. ,,švajčiarsky zoznam potravín“, ktorý je dostupný v mnohých jazykoch, dokonca aj v slovenskom. Nájdete ho na tejto stránke.
Potraviny sú v ňom roztriedené do kategórií a sú označené číslom 0 – 3. Číslo ,,0“ znamená nízku/žiadnu pravdepodobnosť, že vám daná potravina spôsobí ťažkosti, pri čísle ,,3“ je pravdepodobnosť veľmi vysoká. Keď budete zoznam študovať, zistíte, že medzi problémové potraviny sa zaraďujú aj tie, ktoré obsahujú len minimálne množstvá histamínu. Prečo sa teda neodporúčajú? Je to z toho dôvodu, že hoci samotné nie sú zdrojom histamínu, môžu podporovať jeho vylučovanie v našom tele, alebo svojim zložením inhibujú činnosť enzýmov, ktoré histamín odbúravajú. To logicky opäť vedie k hromadeniu histamínu v tele a spôsobuje zdravotné komplikácie.
Cieľom v začiatočnej fáze liečby histamínovej intolerancie je identifikovať potraviny, ktoré vám spôsobujú komplikácie. To dosiahnete pomocou ELIMINAČNEJ DIÉTY, ktorá by však nemala trvať viac ako 6 – 8 týždňov. Pacienti zvyčajne pozitívne reagujú na nízkohistamínovú diétu už po niekoľkých dňoch (4). Počas tejto diéty sa konzumujú prvé dva týždne (alebo do vymiznutia príznakov HIT) len neutrálne potraviny (v zozname označené ako ,,0“) a postupne, každý druhý deň, zaraďujeme v malých množstvách potraviny s označením ,,1“ a ,,2“.
Počas diéty je vhodné viesť si potravinový denník, kde si zapisujete nielen to, čo ste v daný deň skonzumovali, ale aj v akom množstve a ako ste sa v ten deň cítili (bolela vás hlava? objavila sa vyrážka? mali ste dýchacie problémy?). Ak budete v zapisovaní dôslední, postupne odhalíte, ktoré potraviny vám spôsobujú problém. Ak sa v „problémovom“ zozname objaví aj vaša obľúbená potravina, neznamená to, že ju už nikdy nebudete môcť jesť. Môže sa stať, že od iného dodávateľa alebo v inej kvalite (čerstvosť, zrelosť, sezóna…) vám táto potravina bude vyhovovať. Zapisujte si preto do denníka čo najviac detailov, v budúcnosti sa k nim budete môcť vrátiť a pomôže vám to na ceste k pestrejšiemu jedálničku.
2. krok - zvýšenie konzumácie prírodných antihistaminík
Na uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek vplýva viacero prírodných látok, predovšetkým rastlinného pôvodu. Potraviny obsahujúce quercetín, luteolín, kurkumín, kemperol, rutín alebo theanín preto môžu pôsobiť ako prírodné antihistaminiká.
Moje 3 najobľúbenejšie prírodné antihistaminiká:
listy Perilly krovitej (frutescens) – túto rastlinku podobnú žihľave si môžete dopestovať aj v našich končinách a jej listy pridávať do šalátov či polievok. Má silné antialergické a protizápalové účinky (6), a v jej listoch môžeme nájsť až 100 účinných látok (7). Semienka sa dajú objednať cez internet a ak ich v marci zasadíte, budú vám robiť radosť až do októbra. Listy si môžete následne nasušiť a používať ich celú zimu (o tom pre vás chystám ďalší príspevok). Ak nemáte možnosť si rastlinku dopestovať, dá sa zohnať aj v podobe oleja, prípadne sušená. Viac o tejto bylinke sa dočítate tu, v samostatnom čl´´anku.
olej z bazalky posvätnej tzv. ,,Tulsi“ – preukázaný protizápalový a protiastmatický účinok (5). Pomáha v boji s histamínovou intoleranciou a alergiami. Má výbornú chuť a arómu, je výborný do šalátov alebo nátierok.
kurkuma – s účinnou látkou kurkumín, pôsobí proti alergiám a pomáha znižovať produkciu endogénneho histamínu (8). Odporúčam ju pridávať do ryže, do marinád, dressingov alebo do smoothies. Má krásnu žltú farbu a mierne horkú chuť – ak ju budete pridávať do pokrmov, stačí naozaj malé množstvo.

Ak sa chcete dozvedieť o prírodných antihistaminikách viac, veľmi zaujímavé články z overených zdrojov (!) a užitočné informácie ohľadom HIT nájdete na českom blogu Histamínovej Kašulky – Spoon of histamine. Odkaz na jej články nájdete tu.
3. krok - Eliminácia stresu
Ako som už spomenula vyššie, zdrojom histamínu nie sú len potraviny – vo veľkej miere sa tvorí aj v našom tele, v mastocytoch. Mastocyty sú zrejme našou najväčšou zásobárňou histamínu a pokiaľ dôjde k podráždeniu týchto buniek (napr. pri strese), dochádza aj k uvoľňovaniu histamínu. Naše telo na stres okamžite reaguje a spúšťa imunitné mechanizmy. Telo dostane signál, na svoju obranu začne produkovať viac histamínu, ten sa hromadí v tele a nestíha sa odbúravať… a ďalej to poznáte.
Preto ak ste v strese, príznaky HIT sa môžu objaviť aj napriek tomu, že prísne dodržiavate nízkohistamínovú diétu (!). Pohádali ste sa s vašim blízkym? Nemôžete spať? Fajčíte? Pijete alkohol? To všetko sú stresové faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú priebeh histamínovej intolerancie. Dokazujú to viaceré štúdie (9, 10). Podobne ako pri iných ochoreniach, tak aj pri histamínovej intolerancii je dôležitý zodpovedný prístup pacienta o ochota dozvedieť sa o svojom ochorení čo najviac. Ak vieme identifikovať svoje problémy, vieme si nájsť aj cestu k ich vyriešeniu. Aj s histamínovou intoleranciou sa dá viesť plnohodnotný život bez nepríjemných príznakov, chce to však trpezlivosť a pevnú vôľu. Ak vás často trápi stres, nájdite si aktivitu, ktorou ho odbúrate. Niekomu pomáha šport, prechádzka v prírode či tanec. Nájdite si čas na seba a na veci, ktoré vás robia šťastnými.
Ak sa vám článok páčil a želáte si viac podobných, poteším sa vašej spätnej väzbe. V prípade akýchkoľvek otázok mi napíšte. Kontaktné informácie nájdete na stránke.
Krásny deň praje Tina z NutriQ 🙂
Zdroje:
- Hrubiško, Martin. 2016. Histamínová intolerancia – Známa neznáma. http://www.pneumocentrum.sk/files/004-histamin.pdf
- Gibb, L. James. 2014. Kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou. Bratislava: Lindeni, 2018. 305 s. ISBN: 978-80-566-0692-6
- Comas-Basté, O., Sánchez-Pérez, S., Veciana-Nogués, M. T., Latorre-Moratalla, M., & Vidal-Carou, M. D. C. (2020). Histamine intolerance: The current state of the art. Biomolecules, 10(8), 1181. https://doi.org/10.3390/biom10081181
- Kovacova-Hanuskova E, et al. Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergol Immunopathol (Madr). 2015. http://dx.doi.org/10.1016/j.aller.2015.05.001
- Surender Singh, D.K Majumdar, Evaluation of the gastric antiulcer activity of fixed oil of Ocimum sanctum (Holy Basil),Journal of Ethnopharmacology, Volume 65, Issue 1,1999, Pages 13-19, ISSN 0378-8741, https://doi.org/10.1016/S0378-8741(98)00142-1.
- Makino, T., Furuta, Y., Wakushima, H., Fujii, H., Saito, K.-i. and Kano, Y. (2003), Anti-allergic effect of Perilla frutescens and its active constituents. Phytother. Res., 17: 240-243. https://doi.org/10.1002/ptr.1115
- Yu H, Qiu JF, Ma LJ, Hu YJ, Li P, Wan JB. Phytochemical and phytopharmacological review of Perilla frutescens L. (Labiatae), a traditional edible-medicinal herb in China. Food Chem Toxicol. 2017 Oct;108(Pt B):375-391. doi: 10.1016/j.fct.2016.11.023. Epub 2016 Nov 24. PMID: 27890564.
- Ok-Seon Baek, Ok-Hwa Kang, Yeon-A Choi, Suck-Chei Choi, Tae-Hyun Kim, Yong-Ho Nah, Dong-Yeul Kwon, Yun-Kyung Kim, Young-Ho Kim, Ki-Hwan Bae, Jong-Pil Lim, Young-Mi Lee, Curcumin inhibits protease-activated receptor-2 and -4-mediated mast cell activation, Clinica Chimica Acta, Volume 338, Issues 1–2, 2003, Pages 135-141, ISSN 0009-8981, https://doi.org/10.1016/j.cccn.2003.08.015.
- Ayyadurai, S., Gibson, A.J., D’Costa, S., Overman, E.L., Sommerville, L.J., Poopal, A.C., Mackey, E., Li, Y. and Moeser, A.J. (2017), Frontline Science: Corticotropin-releasing factor receptor subtype 1 is a critical modulator of mast cell degranulation and stress-induced pathophysiology. J Leuk Biol, 102: 1299-1312. https://doi.org/10.1189/jlb.2HI0317-088RR
- Man Huang, Xinzhu Pang, Richard Letourneau, William Boucher, Theoharis C Theoharides, Acute stress induces cardiac mast cell activation and histamine release, effects that are increased in Apolipoprotein E knockout mice, Cardiovascular Research, Volume 55, Issue 1, July 2002, Pages 150–160, https://doi.org/10.1016/S0008-6363(02)00336-X