Dôvodov, prečo si nekupovať granolu v obchode a
spraviť si radšej domácu, je hneď niekoľko:
– neobsahuje palmový olej
– druh a množstvo sladidla si zvolíte sami podľa
chuti/potreby
– namiešate si vlastnú kombináciu, podľa toho, čo máte najradšej
– je lacnejšia
– je pripravená s láskou
RECEPT
Ingrediencie:
– 1 balenie ovsených vločiek (400g)
– 50-80ml javorového sirupu (alebo akéhokoľvek iného sladidla podľa chuti)
– 50-80ml slnečnicového oleja
– 1 PL škorice
– 1 PL kakaa
– Štipka soli (zvýrazní chuť granoly)
Po upečení primiešame:
– Orechy a semienka podľa chuti (pridávam až po upečení aby si zachovali svoje nutričné vlastnosti)
– Nasekaná horká čokoláda (ja som dala s 95% obsahom kakaa)
– Sušené ovocie (ja som pridala domáce hrušky)
– Plus čokoľvek, čo máte radi (kokosové lupienky, konopné semienka atď…)
Postup:
Ovsené vločky zmiešame s javorovým sirupom, olejom, kakaom a škoricou, pridáme štipku soli na zvýraznenie chuti. Rovnomerne rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 140 °C asi 40min. Každých 10 – 15 min premiešame. Necháme vychladnúť, pridáme oriešky, semienka, sušené alebo lyofilizované ovocie, nasekanú čokoládu… Skladujeme v uzavretej nádobe. Granola chutí najlepšie so skyrom, tvarohom alebo s jogurtom. Ak k tomu pridáte čerstvé ovocie, máte na stole dokonalé raňajky. –