ázijské rezance so zeleninou

Ingrediencie:
1 balenie – ázijské rezance
2ks vajcia (prípadne tofu alebo kuracie prsia)
2ks mrkva
1ks cibuľa
¼ červenej kapusty
1ks cuketa
(prípadne akákoľvek zelenina, ktorú máte radi)
repkový olej, soľ, chilli korenie
sezamový olej
sezam
Omáčka:
4-5 PL sójová omáčka (používam so zníženým obsahom soli)
1PL voda
1PL ryžový ocot (alebo aj obyčajný ak nemáte)
1ČL cukor
1ČL škrob (zemiakový alebo kukuričný)
Postup:
Zeleninu očistíme nakrájame. Medzitým ako si pripravíme zeleninu, dáme variť vodu a uvaríme rezance podľa návodu – pozor aby sa nerozvarili. Do panvice (najlepší je wok) dáme trošku oleja a orestujeme najprv kapustu s cibuľou a mrkvou do chrumkava – stačí len pár minút. Potom si zeleninu odložíme bokom a orestujeme cuketu. Ja ju restujem vždy zvlášť, aby bola chrumkavá. Keď je hotová, odložíme ju bokom.
Teraz si pripravíme vajíčka. Rozmiešame ich s vidličkou a ochutíme kvapkou sójovej omáčky. Do woku pridáme trošku oleja a z vajíčok vytvoríme tenkú palacinku. Keď je omeleta hotová, nakrájame ju vareškou vo woku na menšie kúsky a ešte chvíľu restujeme. Potom ich odložíme k zelenine na neskôr.
Prichystáme si omáčku na rezance. Všetky ingrediencie na omáčku spolu dobre vymiešame.
Stále používame jeden wok, ktorý netreba medzi jednotlivými krokmi umývať 😀 Pripravíme si rezance. Do woku dáme znovu kvapku repkového oleja, pridáme uvarené rezance. Polejeme ich omáčkou, ktorú sme si pripravili a dobre premiešame. Rezance chvíľu opekáme a postupne pridáme vajíčka a všetku zeleninu, ktorú sme si predtým orestovali.
Rezance sa trochu lepia, ťažko sa premiešavajú so zeleninou, chce to trochu praxe 😀 Keď už je všetko hotové, naservírujeme do misiek, posypeme sezamom a polejeme trochou sezamového oleja. Kto má rád, môže pridať chilli. Dobrú chuť 🙂
POZNÁMKA: namiesto vajíčka môžeme použiť aj inú bielkovinu – napr. kuracie prsia alebo tofu. Odporúčam ich predtým namarinovať v troche sójovej omáčky a oleja. Kto má rád, môže pridať aj zázvor a cesnak. Orestujeme ich samostatne a pridáme do rezancov na záver spolu so zeleninou.


