Pestovanie perilly je veľmi jednoduché a zvládne to aj začiatočník. Semená zoženiete na internete, vybrať si môžete z viacerých odrôd – od zelenej, fialovej až po bordovú. Je to jednoročná rastlina, ktorá vyžaduje slnečné a teplé miesto (kľudne aj na balkóne alebo v kvetináči za oknom). Radosť vám bude robiť od jari do neskorej jesene (október/november). Je nielen liečivou, ale aj okrasnou rastlinkou, ktorá priláka do vašej záhrady motýle. Je ideálnym spoločníkom paradajok, od ktorých odpudzuje škodcov. Na pôdu nemá žiadne zvláštne nároky, znáša aj sucho. Osivo je dobré cez noc namočiť do vlažnej vody a potom vysiať na povrch substrátu.
Ak nemáte čerstvú perillu, dá sa zohnať aj sušená, prípadne vo forme oleja (zo semienok). Cena sušenej perilly sa pohybuje okolo 5 eur za 60g. Olej sa predáva v cene okolo 12 eur za 250ml, denne stačí užívať 1 – 2 čajové lyžičky (ráno a večer). Sušenú/čerstvú perillu môžete pridávať do polievok (na konci varenia), do šalátov, nátierok alebo dressingov. Ja som z nej spravila perillovú soľ. Recept je veľmi jednoduchý – sušenú perillu zmiešate so soľou a celý rok pridávate do vašich obľúbených jedál 🙂 EASY! Soľ môžete kľudne vylepšiť aj inými bylinkami alebo koreninami podľa chuti a fantázie. Pre histaminikov odporúčam do soli pridať aj kurkumu. Takouto vylepšenou soľou si zabezpečíte pravidelný prísun prírodných antihistaminík, bez nejakej extra námahy.