Perilla frutescens (Perilla krovitá)

Prírodné antihistaminikum z vašej záhrady

Perilla frutescens – nie, toto nie je zaklínadlo z Harryho Pottera 😀 ale názov zaujímavej bylinky, ktorú však mnoho z vás ešte nepozná. Tí, čo obľubujú vietnamskú kuchyňu, možno vedia, že je dôležitou ingredienciou pre prípravu polievky PHO. V Ázii je to celkom bežná rastlinka (podobne ako u nás žihľava), ktorá je výnimočná nielen svojou chuťou, vôňou, pestrým sfarbením ale aj zdravotnými benefitmi. Z botanického hľadiska ju radíme do čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae) a vyskytuje sa najmä v Japonsku, Kórei a v himalájskych oblastiach Indie.

Prečo by sme perillu mali zaradiť do nášho jedálnička?

Perilla je známa najmä pre svoje protialergické, protizápalové a antioxidačné vlastnosti, za ktoré je zodpovedných viac ako 100 účinných látok (1). Medzi hlavnými sú to najmä fenolové zlúčeniny (kyselina rozmarínová, kyselina kávová, kyselina ferulová), flavonoidy (luteolín, apigenin), fytosteroly, tokoferoly, polikosanoly a mastné kyseliny (2). Olej zo semien perilly je tiež bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ako je kyselina α-linolenová (54-64%) a kyselina linolová (14%).

Luteolín a histamínová intolerancia

V boji proti alergiám a histamínovej intolerancii je zaujímavý najmä flavonoid LUTEOLÍN. V minulosti sa využíval jeho žltý pigment na farbenie vlny a hodvábu. Jedným z hlavných fyziologických účinkov luteolínu je stabilizácia mastocytov (žírnych buniek), ktoré sú našou najväčšou zásobárňou histamínu (3). Ako sme si už spomínali v článku o histamínovej intolerancii, ak sú žírne bunky podráždené následkom stresu, dochádza k uvoľneniu a následnému hromadeniu histamínu v tele. Ak je histamínu v tele viac, ako by malo, spôsobuje rôzne problémy dýchacieho charakteru, kožné prejavy, bolesti hlavy či nevoľnosť.

V roku 2014 Kórejský vedci izolovali luteolín z perilly frutescens a sledovali jeho účinky na myšiach. Dospeli k záveru, že luteolín potlačil uvoľňovanie histamínu a preukázal výrazné účinky proti svrbeniu a zápalu. Tieto výsledky naznačujú, že luteolín má potenciál ako terapeutické činidlo pre mnohé alergické ochorenia (4). Najnovšie výsledky z roku 2021 tiež ukazujú, že luteolín môže pomáhať aj pri liečbe diabetických rán (5). Nuž, uvidíme, čo nám budúcnosť ešte prinesie.

Pestovanie perilly a využitie v kuchyni

Pestovanie perilly je veľmi jednoduché a zvládne to aj začiatočník. Semená zoženiete na internete, vybrať si môžete z viacerých odrôd – od zelenej, fialovej až po bordovú. Je to jednoročná rastlina, ktorá vyžaduje slnečné a teplé miesto (kľudne aj na balkóne alebo v kvetináči za oknom). Radosť vám bude robiť od jari do neskorej jesene (október/november). Je nielen liečivou, ale aj okrasnou rastlinkou, ktorá priláka do vašej záhrady motýle. Je ideálnym spoločníkom paradajok, od ktorých odpudzuje škodcov. Na pôdu nemá žiadne zvláštne nároky, znáša aj sucho. Osivo je dobré cez noc namočiť do vlažnej vody a potom vysiať na povrch substrátu.

Ak nemáte čerstvú perillu, dá sa zohnať aj sušená, prípadne vo forme oleja (zo semienok). Cena sušenej perilly sa pohybuje okolo 5 eur za 60g. Olej sa predáva v cene okolo 12 eur za 250ml, denne stačí užívať 1 – 2 čajové lyžičky (ráno a večer). Sušenú/čerstvú perillu môžete pridávať do polievok (na konci varenia), do šalátov,  nátierok alebo dressingov. Ja som z nej spravila perillovú soľ. Recept je veľmi jednoduchý – sušenú perillu zmiešate so soľou a celý rok pridávate do vašich obľúbených jedál 🙂 EASY! Soľ môžete kľudne vylepšiť aj inými bylinkami alebo koreninami podľa chuti a fantázie.  Pre histaminikov odporúčam do soli pridať aj kurkumu. Takouto vylepšenou soľou si zabezpečíte pravidelný prísun prírodných antihistaminík, bez nejakej extra námahy. 

Perilla ako superpotravina?

Aj keď perilla patrí medzi moje obľúbené, rozhodne nie je žiadnou superpotravinou ani bylinkou, ktorá vylieči všetky neduhy sveta (kiežby! 😀 ) Myslím, že žiadna potravina by sa tak nemala nazývať, pretože všetky potraviny majú vo výžive svoje dôležité miesto a vzájomne sa dopĺňajú. Je len potrebné vedieť, v akom množstve a v akej forme sú pre nás najvhodnejšie. Verím, že aj u vás si perilla nájde svoje miesto a stane sa neoddeliteľnou súčasťou vašej kuchyne, tak ako aj iné bylinky.

Ďakujem, že ste sa dočítali až sem a že sa zaujímate o výživu a jej vplyv na naše zdravie :-). Ak by sme všetci lepšie chápali, ako na nás jednotlivé potraviny a ich zloženie vplýva, vyhli by sme sa mnohým (často zbytočným) ochoreniam. 

Krásny deň praje Tina z NutriQ

Zdroje:

  1. Yu H, Qiu JF, Ma LJ, Hu YJ, Li P, Wan JB. Phytochemical and phytopharmacological review of Perilla frutescens L. (Labiatae), a traditional edible-medicinal herb in China. Food Chem Toxicol. 2017 Oct;108(Pt B):375-391. doi: 10.1016/j.fct.2016.11.023. Epub 2016 Nov 24. PMID: 27890564.
  2. Dhyani A, Chopra R, Garg M. A Review on Nutritional Value, Functional Properties and Pharmacological Application of Perilla (Perilla Frutescens L.). Biomed Pharmacol J 2019;12(2).
  3. Tae-Yong Shin, Sang-Hyun Kim, Sung-Hwa Kim, Yung-Kwon Kim, Hae-Jeong Park, Byung-Suk Chae, Hyun-Ja Jung & Hyung-Min Kim (2000) Inhibitory Effect of Mast Cell-Mediated Immediate-Type Allergic Reactions in Rats by Perilla Frutescens, Immunopharmacology and Immunotoxicology, 22:3, 489-500, DOI: 3109/08923970009026007
  4. Jeon, In H., Hyeon S. Kim, Hyun J. Kang, Hyun-Seo Lee, Seung I. Jeong, Sang J. Kim, and Seon I. Jang 2014. „Anti-Inflammatory and Antipruritic Effects of Luteolin from Perilla (P. frutescens L.) Leaves“ Molecules 19, no. 6: 6941-6951. https://doi.org/10.3390/molecules19066941
  5. Chen, Li-You, Hsin-Lin Cheng, Yu-Hsiang Kuan, Tang-Jun Liang, Yun-Yi Chao, and Hsing-Chun Lin. 2021. „Therapeutic Potential of Luteolin on Impaired Wound Healing in Streptozotocin-Induced Rats“ Biomedicines 9, no. 7: 761. https://doi.org/10.3390/biomedicines9070761